Cykelskure og – bokse

Cykelskure dækker en stor bredde af større og mindre, åbne eller aflåste, løsninger hos private, større eller mindre boligejendomme, virksomheder eller i offentlige byrum.. Cykelskure spænder vidt. Fra ganske få i private løsninger til store antal, f.eks. på store trafikknudepunkter. Et cykelskur er en god service til cyklister Det beskytter cyklen mod regn og blæst. Det aflåste cykelskur sikre cyklen bedre mod tyveri.

Cykelbokse anvendes typisk ved større parkeringsanlæg med behov for sikker langtidsparkering – herunder omkring større kollektive trafikknudepunkter, Park and Ride anlæg og ved større boligkomplekser og virksomheder. Aflåste cykelbokse udmærker sig ved at give bedre beskyttelse af cykler mod tyveri, vejrforhold og hærværk.

CYKELbokse

Typisk er en cykelboks en fritstående boks eller et skab. Boksen er en individuel løsning med plads til en cykel og evt. overtøj og cykelhjelm.

Cykelbokse er normalt udstyret med en dør, der kan låses med nøgle, adgangskort eller en kombinationslås. Det giver cyklens ejer mulighed for at placere sin cykel inde i boksen og sikre den mod tyveri og hærværk. For at øge sikkerheden yderligere kan cykelbokse have ekstra fastgørelsespunkter inde i boksen.

Cykelbokse til almindelige cykler bør udformes med følgende indvendige minimumsmål:

1.500 mm x 900 mm x 2.000 mm (HxBxL)

Cykelbokse til ladcykler bør udformes med følgende indvendige minimumsmål:

1.500 mm x 1.100 mm x 2.500 mm (HxBxL)

cykelskure

Et aflåst cykelskur er en sikker opbevaringsplads designet til at beskytte cykler mod tyveri og vejrforhold. Det er normalt et fritstående skur eller en bygning, der er specielt designet til at opbevare cykler sikkert. Skure bør, afhængigt af eksponering og beliggenhed, etableres med en låst dør eller port for at forhindre adgang for uvedkomne. Adgangspartiet bør minimum være 1,25 meter bredt af hensyn til adgangsforholdene for ladcykler. 

Cykelskure med “gennemsigtige” vægge/ paneler giver mest tryghed og fremmer dermed også brugen af anlægget – se foto 2.

Aflåste cykelskure bør udstyres med en række individuelle cykelstativer, så hver cykel har sin egen plads. God organisering ved hjælp af stativer understøtter, at pladsen udnyttes optimalt. Reservér 10-20 procent af pladserne til ladcykler.

Ladcykelpladser kan markeres med afstribning og der bør suppleres med stelere eller ankre i belægningen til fastlåsning af ladcyklen. Se iøvrigt afsnit om stativer til fastlåsning af ladcykler her.

Cykelskure kan med fordel udstyres med yderligere sikkerhedsforanstaltninger som videoovervågning, alarmsystemer eller nøglekortadgang.

Foto 1: Cykelbokse placeret centralt med supplerende videoovervågning. Adgang til cykelbokse fungerer via App. Foto: Viborg Station.
Foto 2: Cykelskure udformet med “gennemsigtige” paneler øger trygheden og fremmer anvendelsen. Foto: Odense.
Foto 3: Cykelbokse med nøgleadgang kan administrativt være en besværlig løsning for både brugere og udbydere.