Cykelparkeringskældre

Cykelparkeringskældre udgør almindeligvis et særligt trygheds- og sikkerhedsproblem for cyklister.

Cykelkældre skal derfor være indbydende allerede ved indgangen med god belysning, gode adgangsforhold og korte overskuelige ganglinjer – ellers vil parkeringen ikke blive anvendt. En tydelig skiltning og way-finding til cykelparkeringskælderen vil på forhånd kunne forbedre forventningen, og mindske utrygheden.

Cykelkældre er et oplagt sted for cykeltyven. Her kan tyven uforstyrret bryde en lås op på cyklen og fjerne den fra kælderen. Derfor bør cykelkældre være aflåste, og der bør kun være adgang for registrerede brugere. Enten med en nøgle, App eller med et chipkort.

Ved Metrostationerne er de underjordiske cykelparkeringer samtidig gennemgang til Metroen og er dermed i kombination med videoovervågning tilstrækkeligt befærdede til, at folk generelt føler sig trygge. Her kan cykelparkeringskælderen derfor være åben for alle brugere.

Adgangsveje til p-kælderen

Der er et dilemma omkring adgangsveje. Hvis en cykelkælder har èn adgangsvej, hvor man kan komme ind og ud af kælderen, er hærværks- og tyveririsikoen mindre, fordi tyve- og hærværksfolk foretrækker to døre, af hensyn til flugtmuligheden. Samtidig er utrygheden størst med kun en adgangsvej. 
Det vil sige: Lav hærværks- og tyveririsiko – høj utryghed.

Hvis en cykelkælder har to adgangsveje, er dilemmaet omvendt: Høj hærværks- og tyveririsiko – lav utryghed.

Der findes kendte eksempler fra boligbebyggelser, hvor cyklerne i de kældre, der har to adgangsveje, oftere stjæles eller hærges, end cyklerne i de kældre, hvor der kun er en indgang. Ifølge de lokalkendte er forklaringen, at hærværksfolkene bevidst vælger todørs-kældrene på grund af bedre flugtmulighed.

Brugernes tryghed er naturligvis vigtigere end det materielle. Derfor er det vigtigste, at cyklisten kan komme hurtigt ud.

Derfor bør cykelparkeringskældre altid sikres med flere indgange.

Tryg og sikker underjordisk parkering i Eindhoven, Holland hvor der udover lyse og åbne adgangsforhold også er bemanding ved cykelparkeringen samt cykelværksted. Cykelparkeringen er døgnåbent.