Lænestativer

I nogle tilfælde har stativer, som cyklen kan lænes op ad, en række fordele i forhold til forhjulsholdere.

Fleksibel strukturerende indpasning i byrum
Lænestativer kan f.eks. indgå i gågadernes møbleringszoner som et strukturerende element uden at udgøre den samme fysiske barriere som andre stativtyper.

God fastlåsningsmulighed
Cyklens stel kan endvidere forholdsvist nemt fastlåses til de fleste typer af lænestativer. Højere lænestativer har den fordel, at sadlen kan anvendes som støttepunkt. Sadlen på en stor herrecykel er typisk placeret 1 meter over jorden.

Ved mindre lænestativer er det stellet, der kommer i kontakt med stativet, og dette kan i nogle tilfælde betyde risiko for at cyklens stel ridses

Det anbefales, at der anvendes lænestativer udført med et hul eller med 2 bøjler. Hullet eller bøjlerne giver god mulighed for at fastlåse cyklen til stativet.

Andre kvaliteter ved lænestativer.
Nogle producenter tilbyder lænestativer med f.eks. træbeklædning i siden, der mindsker risikoen for at ridse stellet.

Ulemper
Ulempen ved det stelholdende stativ er en meget varieret og uensartet parkeringspraksis, der betyder, at kapaciteten ofte udnyttes dårligt.

Det er sjældent, at to cykler benytter samme stativ samtidigt.

Desuden er det vanskeligere med lænestativer, at opnå samme udtryk af systematik og orden, som for forholdsholdere på række. Lænestativer kan give et rodet indtryk i byrummet.

Bøjelformede lænestativer yder god støtte til cyklen og muliggør mange fastlåsningsmuligheder. Stativet er særligt egnet til parkering af cykler med opbakning (cykeltasker, indkøb mm.)
Godt lænestativ, udført med træbeklædning på siden, som minimerer risikoen for at ridse cyklen.
Godt, højt lænestativ med “sadelstøtte” og gode muligheder for fastlåsning i hele højden af stative